Utredning, diagnose og behandling

Spesialistlege AS hjelper deg videre

Slik GJØR VI DET - SAMMEN

Alle kan i perioder oppleve livet som utfordrende, enten fordi en selv gjennomgår psykisk uhelse eller fordi noen nær deg gjør det.

Spesialistlege AS behandler fristbruddpasienter som kommer fra det offentlige via Helfo.

Utredning gjøres systematisk slik at diagnoser ikke overses. Somatisk undersøkelse med blodprøver og eventuelt MR, EKG eller EEG vurderes alltid som en del av våre rutiner. Årsaker og symptomer kartlegges før tilpasset behandling iverksettes.

Del av logo - Spesialistlege AS Kontakt oss
Logo - Spesialistlege AS

Diagnoser og behandlinger:

Depresjon:

Det er normalt at vi iblant kjenner oss triste.

En depresjon kjennetegnes derimot av en sterk og vedvarende nedstemthet, mangel på energi, mindre initiativ, negative tanker, vansker med søvn og ofte nedsatt matlyst.

Angst:

Engstelse er en del av kroppens alarmsystem, og helt normalt å iblant kjenne.

Angst kjennetegnes av at bekymringen blir så stor at det påvirker den daglig funksjon.

Sammen med angsten følger ofte symptomer som irritabilitet, tristhet, tretthet, hodepine, nummenhet i hender og føtter, smerter, skjelvinger og rykninger, pustevansker, svetting, konsentrasjonsvansker og søvnproblemer.

Angst kategoriseres i ulike typer, og behandling tilpasses utfra hvilken type angst du sliter med; Agorafobi, Generalisert angstlidelse, Helseangst, Panikklidelse, Sosial angstlidelse, Spesifikke fobier, Posttraumatisk stresslidelse og/eller Tvangslidelse.

Tvangslidelse/OCD:

Tvang er en form for angstlidelse.

OCD kjennetegnes av ubehagelige tanker og eller tvangshandlinger som påvirker hverdagslivet og daglig funksjon.

Søvnforstyrrelser:

Mange strever med søvn, man kan bruke lang tid på innsovning, hyppige oppvåkninger gjennom natten eller mareritt.

Dette kan gi både bekymringer og nedsatt funksjon i hverdagen.

Vi tilbyr behandling av vedvarende søvnvansker uten bruk av medisiner.

 

Sinneproblematikk:

Sinne er en normal følelse som vi alle har, men som er viktig å kontrollere og forstå hvorfor oppstår.

I terapi kan man få hjelp til å forstå hva som utløser sinne/irritasjon/aggresjon og hjelp til å kontrollere sinneproblematikk.

Spiseforstyrrelser:

Kropp skal være topp, men for mange er kropp, mat og vekt vanskelige temaer - og nært knyttet til negative følelser.

En spiseforstyrrelse kan omhandle for lavt inntak av næring, for høyt inntak og/eller med oppkast.

Vi tilbyr behandling i tett samarbeid med fastlege.

ADHD:

Alle kan tidvis kjenne seg ukonsentrert eller utålmodig. ADHD derimot kjennetegnes av nedsatt funksjon i hverdagen pga. forstyrrelse av konsentrasjon og oppmerksomhet med ofte samtidig hyperaktivitet og manglende impulskontroll.

 

Ved ADHD er det svikt i oppmerksomhet og konsentrasjon samtidig som personen har symptomer på hyperaktivitet og impulsivitet.

Symptomene på ADHD viser seg uansett hvor man er, for eksempel på jobb, på skolen eller hjemme, hvor de gir funksjonsvansker.

I tidlig alder vil man hos mange med ADHD se at de har problemer med å regulere spenninger i muskulaturen, man vil da kunne observere noen av følgende symptomer:

  • Hopper og løper tungt
  • Vansker med å sparke fotball
  • Kantete og ujevn håndskrift, blanding av små og store bokstaver
  • Nedsatt bevegelse i rygg, blir sliten, legger overkropp på pulten, støtter hodet, sklir ned på stolen
  • Magesmerter og problemer med å kontrollere avføring

Symptomene er der fra barndommen og vedvarer til voksen alder i cirka to av tre tilfeller. Det er ofte hyperaktive og impulsive symptomer som går tilbake, mange med ADHD i barndom vil kunne ende opp med ADD i voksen alder. ADHD er en lidelse som gjerne varer livet ut hvis du har symptomer i tidlig voksen alder.

 

De konstante plagene medfører ofte betydelige funksjonsvansker, som lavt selvbilde, lærevansker, problemer på jobb, sosialt og i forhold. Noen av tilleggsvanskene man kan få er for eksempel vansker med å få venner, holde på venner, styre økonomien samt problemer med søvn og med å slappe av. Det finnes forskjellige grader av vanskene og ikke alle har alt på en gang.

ADD:

ADD er svikt i oppmerksomhet og konsentrasjon – med andre ord konsentrasjon og oppmerksomhetsvansker uten hyperaktivitet (H i ADHD). Mange beskriver rastløshet, indre uro og der man lett lar seg avlede.

Rus og avhengighet:

Vi vet at narkotiske stoffer eller illegale medisiner er mer tilgjengelig i samfunnet - og undersøkelser viser at mange unge har blitt tilbudt og eller forsøkt narkotika på vanlige ungdomsfester. Rus kan medføre vansker psykisk, fysisk og sosialt - og det er viktig med tidlige tiltak. Avhengighet kan også være knyttet til spill med store økonomiske og/eller psykososiale vansker. Vi tilbyr utredning og behandling i nært samarbeid med fastlege/andre aktuelle instanser

Kognitiv terapi:

Kognitiv terapi, også kalt kognitiv atferdsterapi, retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser. Mange synes at dette er en fornuftig og jordnær måte å jobbe med psykiske helseproblemer på.

Traumefokusert atferdsterapi:

TF-CBT er en behandling med traumefokusert kognitiv atferdsterapi. Målet med behandlingen (som er delt inn i ulike faser) er at barna og foreldrene skal lære seg å gjenkjenne og håndtere vanskelige følelser knyttet til traumatiske hendelser.

EMDR:

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) er en behandling mot traumatiske hendelser. Målet er å igangsette og bearbeide traumatiske minner som er ubearbeidet (uferdige) og som derfor medfører symptomer kroppslig eller psykisk.

Sensomotorisk psykoterapi:

Traumer og tidlige tilknytningserfaringer setter dype kroppslige spor.

Målet med behandlingen er å terapeutisk jobbe med traumatiske og utviklingsmessige utfordringer gjennom en kroppslig tilnærming.

COS-P: Circle of Security Parenting:

Behandlingsmetode for foreldre med barn i alle aldersgrupper og for yrkesgrupper som arbeider med barn. Målet er å trygge tilknytningen og styrke foreldrenes mentalisering - det vil si at se barnet innenfra og seg selv utenfra. Styrket mentalisering vil gi bedre evner til emosjonsregulering og trygghet i foreldrerollen/omsorgsrollen.

Autismespekterforstyrrelse

Autisme anses ikke lenger som en relativt sjelden tilstand. Antall barn som har fått diagnosen autisme har økt betraktelig de siste årene. Såkalte autismespekterforstyrrelser eller autismespekterdiagnoser (ASF eller ASD) er en samlebetegnelse for tilstander ved avvik i gjensidig, sosialt samspill eller lek og kommunikasjon. Det vises gjerne ved stereotyp, repeterende atferd og interesser. Alvorlighetsgraden kan være ulik. Symptomene oppstår gjerne før barnet når tre år og kan også gi utslag i en forsinket og forstyrret språkutvikling. Ved mildere former av autisme kan barnet eller en voksne ha tilnærmet normal språkutvikling, stereotyp/repeterende atferd, og/eller normalt, kanskje høyt evnenivå.

Vi i Spesialistlege tilbyr også kurs for pårørende i denne gruppen.